Opuchlak – opis

Jedna samica opuchlaka potrafi znieść w ciągu jednego okresu rozrodczego do 1000 jaj. Owad ten żeruje w nocy na m.in.: truskawkach, poziomkach, malinach, azalii, brzoskwiniach, różaneczniku, winorośli i cisach. Stadium zimującym tego niemałego chrząszcza, groźnego szkodnika roślin sadowniczych i ozdobnych, są larwy zimujące w wierzchnich warstwach gleby, między korzeniami roślin. Wiosną żerują w korzeniach, ogryzając szyjkę korzeniową i zjadając drobne korzenie. W wyniku tego porażone rośliny więdną i zamierają. W maju larwy przepoczwarczają się i wkrótce wylatują dorosłe osobniki. Chrząszcze żerują nocą, wygryzając charakterystyczne zatokowate dziury na brzegach liści. Począwszy od lipca, samice przystępują do składania jaj u nasady korzeni. Wylęgłe larwy żerują na korzeniach nawet do późnej jesieni, a na zimę schodzą do niższych warstw gleby. Optymalna temperatura rozwoju larw wynosi 20-25 stopni Celsjusza, maksymalna 36 stopni Celsjusza. Występuje jedno pokolenie w roku. Zwalczanie opuchlaków powinno rozpocząć się już na 2-3 tygodnie przed planowanym posadzeniem roślin. W sezonie wegetacyjnym, po wykryciu pierwszych uszkodzeń spowodowanych przez larwy, rośliny można podlać preparatem biologiczny Larvanem, który powinien być zastosowany dosyć wcześnie, gdyż w warunkach optymalnych (około 25 stopni Celsjusza) nicienie potrzebują około 10-20 dni na pełny rozwój. Najlepszym terminem stosowania Larvanemu są miesiące, kiedy pojawiają się pierwsze larwy (maj oraz lipiec i sierpień).

Zdjęcia opuchlaków na google.pl