Mączlik – opis

Mączliki (Aleyrododea) to jedne z najbardziej uciążliwych szkodników roślin ozdobnych i warzyw. Występują głównie w pomieszczeniach zamkniętych, w szklarniach, ale także na rabatach, czy na balkonach. Aleyrododea należą do pluskwiaków równoskrzydłych, żerują przede wszystkim na dolnej stronie liści rośliny. Są to niewielkie, nie przekraczające dwóch milimetrów długości owady.  Rozpoznać je można m.in. po woskowych, mączastych wydzielinach pokrywających ich ciało. Osobniki dorosłe posiadają dobrze wykształcone skrzydła, które umożliwiają przenoszenie się. Larwy mają spłaszczony kształt i są mało ruchliwe. Najpopularniejszymi przedstawicielami mączlików są: mączlik szklarniowy (Trialeurodes vaporariorum Westwood) i  mączlik ostroskrzydły (Bemisia tabaci).  Mączlik ostroskrzydły jest odporny na większość insektycydów, dlatego też stanowi ogromne zagrożenie dla wielu rodzajów upraw.

Cykl rozwojowy mączlików obejmuje sześć stadiów: jajo, trzy stadia larwalne, puparium i imago. Dorosłe mączliki znaleźć można zazwyczaj w szczytowych częściach roślin i na spodniej stronie młodych liści, gdzie składają jaja. Po potrząśnięciu zaatakowanych roślin dostrzec można latające mączliki, które po chwili wracają pod liście. Larwy zasiedlają spodnią część młodych liści, poczwarki natomiast znaleźć można na liściach najstarszych. Larwy mączlika ostroskrzydłego pojawiają się zarówno na młodych, jak i na starszych liściach.

Objawy:

Mączliki żywią się sokami tkanek liściowych. żerują. Konsekwencją ich żerowania są liczne nakłucia na dolnej stronie liści, pojawienie się następnie żółtawych plam na liściach i z czasem ich zasychanie  i opadanie. Żerując larwy wydzielają rosę miodową stanowiącą pożywkę dla grzybów sadzakowych. Grzyby te pokrywają liście i hamują asymilację, w wyniku czego obniża się jakość roślin, jak i owoców. Larwy produkują również duże ilości wosku. Mączliki mogą być wektorami wirusów.

Do zwalczania biologicznego możemy wykorzystać pasożytniczą dobrotnicę szklarniową.

Zdjęcia mączlików na google.pl