BOKASHI

AKTYWATOR PROCESÓW REGENERACJI I REWITALIZACJI

KUP

2 kg – 29,00 zł 

Bokashi2Bokashi słowo pochodzące z języka japońskiego, określające przefermentowaną materię organiczną z udziałem tlenowych i beztlenowych mikroorganizmów.

Bokashi produkcji ProBiotics Polska to wyjątkowy wyrób spełniający wielorakie funkcje i możliwy do zastosowania w różnych miejscach.

Produkt powstaje z otrąb (pszennych i ryżowych) fermentowanych przy użyciu ProBio Emów, EmFarma, SCD ProBio Original, melasy z trzciny cukrowej, zdrowej wody, soli kamiennej i pudru ceramicznego. Nie zawiera komponentów modyfikowanych genetycznie i substancji toksycznych. Jest bezpieczny dla życia roślin, zwierząt i ludzi.

Stosowany jest jako:

  • Zaczyn do kompostowania odpadów kuchennych, resztek roślinnych z ogrodu (trawa, chwasty) i innych bioodpadów z gospodarstwa domowego.

  • Aktywator procesów fermentacji, regeneracji i rewitalizacji środowiska.

  • Mikrobiologiczno-organiczny dodatek poprawiający warunki siedliskowe zwierząt i roślin.

Konsekwentne stosowanie Bokashi ProBiotics skutkuje:

  • Eliminacją uciążliwych zapachów w kompostownikach, toaletach zewnętrznych, fermentowanych gnojówkach roślinnych, pomieszczeniach zwierząt domowych, wybiegach dla zwierząt.

  • Wytwarzaniem wysokiej jakości kompostów z różnorodnej materii organicznej, w tym z odpadków kuchennych.

  • Eliminacją gnicia na rzecz fermentacji.

  • Poprawą warunków biofizyko-chemicznych w glebie i eliminacją patogenów glebowych.

  • Poprawą krzewienia, siły wzrostu i plonowania roślin.

Więcej o pożytecznych mikroorganizmach – ProBio Emach przeczytaj TUTAJ.

STOSOWANIE Przeliczniki

Jako dodatek do kwiatów doniczkowych: 1-2 razy na miesiąc poprzez posypywanie powierzchni podłoża w doniczce, lub jako dodatek podczas przygotowania podłoża (0,5 litra Bokashi w 10 litrach podłoża).

Pod drzewa 0,2 – 1 kg/ 1 m2. W przypadku roślin ozdobnych posypać bezpośrednio na kwietniki. Zalecane jest stosowanie w połączeniu z EmFarma.

Przygotowanie ziemi kwiatowej z kompostu: do całości kompostu dodać 5% Bokashi oraz 1,5 – 3% nawozu organicznego i dobrze wymieszać. Wykonać na 2 tygodnie przed użyciem podłoża do siewu lub sadzenia.

Szczególnie skuteczne jest dodanie Bokashi ProBiotics do kompostowania odpadów kuchennych i innych odpadów organicznych. Bezpośrednio na wierzch każdej nowej warstwy odpadków należy posypać Bokashi ProBiotics w taki sposób, żeby cała powierzchnia dokładanych odpadów była dokładnie obsypana, a na końcu wszystko ugnieść. Bokashi rozpocznie proces fermentacji, zneutralizuje nieprzyjemne zapachy i poprawi skład odpadów. Przetworzone odpady z dodatkiem Bokashi ProBiotics są doskonałą zaszczepką mikrobiologiczną do gleby.

Pielęgnacja trawnika: 200 g Bokashi ProBiotics/ 1 m2 w sezonie. W przypadku słabszych gleb aplikację można powtarzać kilkakrotnie (max. 4 razy).

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAPRZECHOWYWANIE:

Optymalna temperatura przechowywania: 12 – 15 ºC.

Należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i ciemnym (promienie ultrafioletowe szkodzą mikroorganizmom) miejscu.

Opakowania: 2 kg, 5 kg.

Posiada Certyfikat: PZH/HT 2717/2012 – Poprawa jakości gleby, neutralizacja odorów, higienizacja pomieszczeń.

 

Produkty na bazie mikroorganizmów:

mydło mikroorganiczne mydło brązowe melasa Algi mikroorganiczne  bioklean  probiotyk EmFarma EMFarma Plus Ema5 1l  Ema5 z wrotyczem

Na stronie obowiązuje zakaz kopiowania całości lub fragmentów tekstu i obrazów bez zgody autora. Zakaz ustalono zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.